CIPRIAN – SOI DE GRAU

INSUSIRI FIZIOLOGICE

  • soi aristat, semi-timpuriu;
  • talie plantelor: medie;
  • toleranta la inghet: rezistent;
  • toleranta la cadere: mediu rezistent;
  • toleranta la seceta si arsita: mediu rezistent;
  • rezistenta  medie la incoltirea in spic;

TOLERANTA LA BOLI

  • fainare (Erysiphe graminis): mediu  rezistent;
  • rugina bruna ( Puccinia recondita): mediu rezistent;
  • septorioza (Septoria tritici): sensibil;
  • innegrirea spicelor (Cladosporium spp): sensibil;

INDICI DE CALITATE

  • indicele de sedimentare (Zeleny) este cuprins intre 64-76;
  • procentul de gluten este de 26 %, raportul H/D este 0,86, clasa de calitate B1;
  • panificatie buna;
  • MMB: 40-45g;
  • MH: 70-84 kg/hl;

RECOMANDARI TEHNOLOGICE

  • zonare: zonele de campie din sudul si vestul tarii;
  • densitate optima: 500 boabe germinabile/m2;
  • potential bun de productie;