RUBISKO – SOI DE GRAU

INSUSIRI FIZIOLOGICE

  • soi aristat;
  • talia plantelor mica-medie;
  • alungirea paiului: timpurie;
  • capacitatea de infratire foarte ridicata;
  • inflorire semi timpurie;
  • aparitia spicului: timpurie;
  • rezistenta la ger: foarte putin sensibil;
  • rezistenta la cadere: foarte buna;
  • sensibil la clortoluron;
  • boabe de duritate medie-tare;

TOLERANTA LA BOLI

  • fainare (Erysiphe graminis):  rezistent;
  • rugina galbena ( Puccinia striiformis):  rezistent;
  • rugina bruna ( Puccinia recondita): foarte rezistent;
  • fuzarioza spicelor (Fusarium culmorum): mediu rezistent;
  • septorioza (Septoria tritici): rezistent;
  • helmintosporioza (Helminthosporium tritici-repentis): rezistent;
  • ochi de pasare (Pseudocercosporella herpotrichoides): sensibil;

INDICI DE CALITATE

  • continut de proteina: 11-13 %;
  • energie: 120-175;
  • segment de panificatie: calitate ridicata;
  • potential de productie ridicat;

RECOMANDARI TEHNOLOGICE

  • zonare: in toate zonele de cultura ale graului din Romania;
  • densitatea optima: 300-370   boabe germinabile/m2;